niedziela, 22 czerwca 2014

Muffinki z jagodami

      Dziś na przekór prognozom pogody wybraliśmy się do lasu na jagody i ku Naszemu zdziwieniu pogoda dopisała, słonko świeciło i jagody też się ładnie nam pokazały. 
Jest sporo jagód choć nie są za duże ale i tak udało Nam się uzbierać ponad dwa litry. 
Część została zamrożona a z drugiej części zrobiłam muffinki z jagodami.

Jagody stanowią idealny dodatek do babeczek, więc mam nadzieję, że się na nie skusicie. Pamiętajcie, aby wcześniej przygotować składniki tak, by były w temperaturze pokojowej.
muffinki z owocami
Tak sobie rośniemy

Składniki (12 muffinek):

0,75 szklanki oleju (użyłam słonecznikowego)
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki tortowej
1 jajko (wielkość L)
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
0,75 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka białego octu
300 g jagód

Przygotowanie:

Olej zmiksować mikserem wraz z cukrem i ekstraktem waniliowym. Cały czas miksując, dodać jajko, a następnie na przemian dokładać przesianą mąkę i jogurt. Sodę oczyszczoną przesypać do małego naczynia i dodać łyżeczkę octu, wymieszać do uzyskania piany. Dodać do przygotowanej wcześniej masy i dokładnie wymieszać przy użyciu miksera. Przełożyć do foremek na muffiny, dodając jagody. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (opcja pieczenia góra-dół) przez około 30 min do tzw. suchego patyczka.


Smacznego : )
muffinki z owocami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz