wtorek, 5 sierpnia 2014

Sos kurkowy z cukinią

Dziś kurkowe szaleństwo z cukinią.
Jako że w Malinowej kuchni nic się nie może zmarnować do klasycznego sosu kurkowego przyłączyła się cukinia.
Wyszło smacznie i zdrowo.


sos z cukinią



Składniki:
500 g kurek
1 cukinia średniej wielkości
1/2 cebuli czerwonej
2 ząbki czosnku
5 łyżek masła
2 łyżki oliwy extra vergine
80 ml śmietany do zup 18%
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

oraz: makaron



Przygotowanie:
Kurki wkładamy do miski z chłodną wodą i dokładnie płuczemy, w razie potrzeby wodę solimy i płuczemy do momentu aż będą czyste.
Cebulę siekamy w drobną kosteczkę oraz czosnek także drobniutko siekamy.
Na dużej patelni roztapiamy połowę ilości masła i połowę oliwy, szklimy posoloną cebulę (może się lekko zrumienić), dodajemy czosnek. Mieszamy i gotujemy przez około 1 - 2 minuty.
Dodajemy pozostałe masło i oliwę, wkładamy grzyby i smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut.Na drugiej patelni naszą umytą i pokrojoną w 0,5 cm talarki cukinię smażymy na złoty kolor. Po zarumienieniu dodajemy do grzybów. Wlewamy śmietankę i wsypujemy natkę, mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty aż sos nieco zgęstnieje.

Doprawiamy solą, pieprzem. W miarę upływu czasu sos gęstnieje i redukuje się ilość płynu.
W dzisiejszym wydaniu z makaronem ale też można wypróbować własne połączenia do czego gorąco zachęcam.

Smacznego!
sos z kurek


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz