środa, 26 listopada 2014

Kaczka z pieczonym jabłkami w sosie pomarańczowym

Już po święcie Marcina ale ostatnio wpadłam na pomysł zrobienia piersi z kaczki.
Klasyczne wydanie przełamane nutą pomarańczy.



Składniki:
2 piersi kaczki
1 pomarańcza
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 twarde, soczyste jabłka
100g masła
 sól, pieprz, olej do smażenia



Sposób przygotowania:

Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na
ósemki, nie obierając ze skórki.
Pierś z kaczki nacinamy od strony skóry w krateczkę do głębokości
mięsa. Od strony mięsa doprawiamy solą, pieprzem i startą skórką
pomarańczy. Układamy na zimnej patelni, skórą do dołu. Podgrzewamy.
Czekamy aż tłuszcz od strony skóry ładnie się wytopi, dorzucamy
rozgnieciony czosnek. Przekładamy na chwilę na drugą stronę i lekko
podsmażamy. Podsmażone piersi kaczki wkładamy do żaroodpornego naczynia
i wkładamy do pieca nagrzanego do 180°C na 6 – 8 minut.
3Na patelni po kaczce układamy pokrojone w ósemki jabłka, dokładamy
pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy trochę masła bądź oleju i
smażymy. Jeśli jabłka są dość kwaśne, można dodać łyżeczkę
miodu. Wyjmujemy podsmażone jabłka, zostawiając cebulę. Do cebuli dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy.
Dokładamy kawałki masła i delikatnie podgrzewamy, poruszając patelnią.
Kiedy sos zgęstnieje, dorzucamy jabłka.Upieczone piersi kaczki kroimy na plastry, układamy na półmisku,polewając sosem i obkładając podsmażonymi jabłkami. Można podawać z pieczonymi

Polecam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz