piątek, 3 października 2014

Sernik dyniowy z orzechami włoskimi

    Jesień zawitała do Naszego kraju a także do Malinowej kuchni.
Dziś królowa jesieni czyli dynia i smakowite orzechy włoskie w wydaniu sernikowym.

    Delikatny, kremowy i wilgotny sernik z dodatkiem puree z dyni. Dzięki dodatkowi dyni sernik nabiera pięknej barwy i aromatu. Cieszy podniebienie i oko.

sernik dyniowy z orzechami


Składniki:
Spód:
200g ciasteczek kruchych albo herbatników
50g masła

Masa serowa:
1 kg twarogu z wiaderka
500g puree z dyni
4 jajka
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
170g cukru

Polewa:
75g orzechów włoskich
50g cukru
60g śmietanki słodkiej (30%)
35g masła
łyżeczka czubata cynamonu



Sposób przygotowania:
Ciasteczka kruszymy na bardzo drobno. (Najłatwiej zmiksować je w malakserze lub blenderem na piasek.
Masło roztapiamy i od razu jeszcze gorące dodajemy do rozkruszonych ciasteczek.
Spód tortownicy o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia (tj. najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć). Ciasteczka wykładamy do tortownicy i ugniatamy na dnie. Wstawiamy do lodówki.
Wszystkie składniki na masę serową miksujemy na jednolitą masę dodając puree z dyni*
Masę serową wylewamy do tortownicy.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 50- 60 min. w temperaturze 180°C. (Gdyby sernik za szybko się rumienił można przykryć go z góry folią aluminiową).

Polewa orzechowa
Orzechy włoskie siekamy na średniej wielkości kawałki.
Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, podgrzewamy krótko na małym ogniu, potrząsając co jakiś czas za rączkę patelni, aż cukier się rozpuści (nie czekamy, aż zbrązowieje).
Do sosu wlewamy śmietankę, przez chwilę podgrzewamy, aż połączy się ona z resztą składników
Wsypujemy orzechy oraz dodajemy cynamon, wszystko razem mieszamy tak, aby kawałki orzechów pokryły się sosem.
Upieczony sernik wyjmujemy na chwilę z piekarnika, polewę zdjętą z palnika natychmiast wykładamy na wierzch sernika, lekko rozprowadzając ją po całej jego powierzchni
Sernik ponownie wstawiamy na 5 minut do piekarnika, po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i tak studzimy sernik

-Ostudzony sernik wstawiamy na całą noc do lodówki


*puree z dyni
1kg dyni

Dynię myjemy i wycinamy nożykiem brzydkie miejsca i gniazdo nasienne oraz obieramy skórę.
Dynię tniemy na ćwiartki, kroimy w mniej więcej tej samej grubości paski i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C ok. 20min, w zależności od dyni. (Dynię sprawdzić końcówką noża lub widelcem, czy jest miękka).
Po upieczeniu pozostawiamy dynię, aż lekko ostygnie a następnie miksujemy blenderem.
Jeśli dynia miała wodnisty miąższ należy puree przełożyć na gazę lub ściereczkę i odcisnąć sok.

sernik dynia


Smacznie jesiennie
Polecam

6 komentarzy:

  1. Piękny kolorek i do tego te orzeszki, miodzio! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie :) a jaką masę Miałaś z dyni ?
    Każda odmiana inaczej odparowuje wodę i to też znienia masę po pieczeniu.Mam gotowe pure i nie wiem ile mogę tu zastosować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja zrobiłam z kilograma surowej zwyczajnej. Dasz więcej to kolor będzie intensywniejszy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepisy :) wyśrubuje napewno:) Krysti

    OdpowiedzUsuń
  5. jest dobrze super przepis

    OdpowiedzUsuń