sobota, 31 maja 2014

Schabiki wieprzowe w truskawkowym sosie

    Sezon na truskawki w pełni więc czas na truskawki w wydaniu obiadowym.
Dziś polecam Wam schabiki wieprzowe w truskawkowym sosie, mąż aż oblizywał paluszki i Wam życzę takich kulinarnych doznań smakowych bo możecie się mile zaskoczyć.

Składniki, 2 porcje:

250 g truskawek
50 ml octu balsamicznego
1 łyżeczka cukru
3 kotlety wieprzowe
oliwy do smażenia
50 ml bulionu warzywnego
sól/pieprz

Przygotowanie:
Truskawki przekroić na połówki, wymieszać z cukrem i octem balsamicznym, odstawić na 10 minut.
Kotlety możemy przekroić na pół, doprawiamy solą oraz pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni, smażymy kotlety na złoty kolor. W połowie smażenia mięso raz odwracamy.Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 10 min.Po tym czasie wykładamy kotlety na talerz i przykrywamy luźno folią aluminiową aby mięso odpoczęło.
Patelnię na której smażyły się kotlety ustawić ponownie na średnim ogniu i wlać bulion, zagotować. Dodać truskawki z sosem balsamicznym, zmniejszyć ogień i podgrzewać przez 2 minuty, doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Truskawki wyjąć z patelni i ułożyć na mięsie, resztę sosu zredukować na większym ogniu i polać kotleciki.
Możemy podawać z młodymi ziemniaczkami lub ryżem np. jaśminowym.

Smacznego

schabiki z sosem z truskawek



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz