środa, 16 lipca 2014

Cukinia faszerowana warzywami i serem feta

Dziś coś szybkiego i smacznego - cukinia

cukinia wegetariańska

Składniki:
dwie  średnie
żółta papryka
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
10 dag sera żółtego
10 dag fety w kostkach
6 łyżek oliwy
1/3 szklanki bulionu warzywnego
suszona bazylia
1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego*
sól
pieprz
*można pominąć


Przygotowanie:

Dwie cukinie płuczemy. Odcinamy wierzch, kroimy wraz z pozostałymi oczyszczonymi warzywami w kosteczkę. Podsmażamy na 4 łyżkach oliwy z czosnkiem i resztą przypraw. Studzimy. Dodajemy ser żółty pokrojony w kosteczkę oraz fetę.
Z pozostałych cukinii wydrążamy miąższ, przekładamy do żaroodpornego naczynia.  Układamy w naczyniu, podlewamy bulionem.
Pieczemy 35 min w temperaturze 200 st. C.

Smacznego Moi Drodzy!

Obiadowo

4 komentarze:

  1. Ale pyszny pomysł na cukinię, a u mnie placki z cukini z boczkiem (,kuchnia lidla,), pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna warzywna wersja. Uwielbiam faszerowane cukinie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio zasmakowała w cukinii, ale z frytkami jeszcze nie jadłam, będę musiała spróbować.

    OdpowiedzUsuń