Dzisiaj owocowo
Składniki, 6 porcji:
Spód:
250 g mąki (np. pszennej tortowej)
150 g masła, schłodzonego (lub 130 g masła i 20 g smalcu lub margaryny)
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 jajko
Krem:
250 g sera mascarpone
250 ml mleka zagęszczonego słodzonego, np. takiego (ang. sweetened condensed milk)
2 jajka
oraz: jagody 0,5 l
* użyłam formy większej formy 26 cm i wykorzystała około 2/3 ilości ciasta.
Z całej ilości ciasta otrzymamy więc dwa spody 24 cm. Pozostałe ciasto można zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 1/2 cm.
Przygotowanie:
Formę na tartę o średnicy minimum 24 cm smarujemy grubo masłem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier. Rozcieramy palcami lub miksujemy mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodajemy jajko i miksujemy lub ręką zaczynamy łączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczamy na placek i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wykorzystując połowę całej ilości ciasta (jeśli mamy 24 cm formę na tartę) lub 2/3 ilości ciasta (jeśli mamy 26 cm formę). Ciasto ma mieć grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką, ale najlepszą metodą jest wałkowanie na papierze do pieczenia (również oprószonym mąką). Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
Ciasto okrywamy folią aluminiową i obkładamy kawałkami jabłka lub innym obciążeniem (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, następnie usuwamy folię wraz z obciążeniem i pieczemy przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Krem: W misce miksujemy ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym. Delikatnie wylewamy na spód (może pozostać część masy) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 10 minut, do czasu aż masa lekko zastygnie i się zarumieni. Po tym czasie wyjmujemy wciskamy w masę jagody i zapiekamy jeszcze około 5 minut.
Smacznego!
Składniki, 6 porcji:
Spód:
250 g mąki (np. pszennej tortowej)
150 g masła, schłodzonego (lub 130 g masła i 20 g smalcu lub margaryny)
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 jajko
Krem:
250 g sera mascarpone
250 ml mleka zagęszczonego słodzonego, np. takiego (ang. sweetened condensed milk)
2 jajka
oraz: jagody 0,5 l
* użyłam formy większej formy 26 cm i wykorzystała około 2/3 ilości ciasta.
Z całej ilości ciasta otrzymamy więc dwa spody 24 cm. Pozostałe ciasto można zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 1/2 cm.
Przygotowanie:
Formę na tartę o średnicy minimum 24 cm smarujemy grubo masłem. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier. Rozcieramy palcami lub miksujemy mikserem aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodajemy jajko i miksujemy lub ręką zaczynamy łączyć składniki w kulę. Gładką kulę z ciasta rozpłaszczamy na placek i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wykorzystując połowę całej ilości ciasta (jeśli mamy 24 cm formę na tartę) lub 2/3 ilości ciasta (jeśli mamy 26 cm formę). Ciasto ma mieć grubość około 1/2 cm. Możemy je rozwałkować podsypując mąką, ale najlepszą metodą jest wałkowanie na papierze do pieczenia (również oprószonym mąką). Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
Ciasto okrywamy folią aluminiową i obkładamy kawałkami jabłka lub innym obciążeniem (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, następnie usuwamy folię wraz z obciążeniem i pieczemy przez około 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
Krem: W misce miksujemy ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowanym. Delikatnie wylewamy na spód (może pozostać część masy) i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 10 minut, do czasu aż masa lekko zastygnie i się zarumieni. Po tym czasie wyjmujemy wciskamy w masę jagody i zapiekamy jeszcze około 5 minut.
Smacznego!
Mniam, musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuń