sobota, 21 czerwca 2014

Krem z pomidorów z mleczkiem kokosowym i bazylią

Pomidor, pomidor dla tych którzy lubią wyraziste smaki polecam krem z  pomidorów z mleczkiem kokosowym i bazylią
pomidory z mlekiem

Składniki, 4 porcje:

1 łyżka masła
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 średnia marchewka, pokrojona w 1 cm plasterki
1 nieduża cebula, pokrojona w kosteczkę
1 mały ząbek czosnku, pokrojony na plasterki
2 liście laurowe
1,5 - 2 cm kawałek imbiru, pokrojony w plasterki
1 łyżka mąki pszennej
4 średniej wielkości dojrzałe pomidory, pokrojone na kawałki
1/2 szklanki listków bazylii
250 ml mleczka kokosowego
szczypta cukru, sól do smaku i świeżo zmielony czarny pieprz
ugotowany biały ryż do podania



Przygotowanie:
W garnku roztapiamy masło z oliwą. Wkładamy liść laurowy i smażymy przez kilkanaście minut aż uwolni się ich aromat. Dodajemy marchewkę i smażymy na małym ogniu przez 2 minuty mieszając od czasu do czasu, dodajemy sól i cukier. Mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 8 minut.
Dodajemy cebulę, czosnek i imbir i dalej dusimy pod przykryciem przez kolejne 8 minut, aż marchewka zmięknie.Dodajemy mąkę i smażymy przez 2 minuty.
Dodajemy pomidory, doprawiamy jeszcze solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem do smaku. Gotujemy bez przykrycia przez 30 minut, aż zupa będzie gęsta.
Wyjmujmy liście laurowe z zupy, dodajemy bazylię i blendujemy. Mieszamy z mlekiem kokosowym i przelewamy przez sito bezpośrednio do garnka w którym gotowała się zupa.
Należy wszystko przetrzeć przez sito, pozostawiając na nim drobinki skórek i nasiona i ponownie zagotować na małym ogniu. Podać możemy z ugotowanym białym ryżem.



2 komentarze:

  1. Muszę spróbować z dodatkiem mleczka, bo tak jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ,zapewne skorzystam z przepisów uwielbiam gotować :) Krysti

    OdpowiedzUsuń