Witajcie,
dziś będzie bardzo słodko i truskawkowo-deserowo.
Składniki spodu:
(1 opakowanie) kruchych ciastek maślanych, deserowych albo zbożowych (ja użyłam owsianych z sezamem z Lidla)
60 g roztopionego masła
Składniki masy
500 g mascarpone
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
1 galaretka truskawkowa ugotowana w 250 ml wody z + 1 czubata łyżka żelatyny
300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) zmiksowanych + opcjonalnie 100 g świeżych truskawek, pokrojonych
300 ml zimnej śmietany kremówki 30%
Przygotowanie:
Dno tortownicy o średnicy około 26 cm wykładamy dokładnie pokruszonymi (rozdrobnionymi) ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, uklepujemy spód i wstawiamy tortownicę do lodówki.
Mascarpone wkładamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy i chwilkę miksujemy.
Galaretkę razem z żelatyną wsypujemy do wrzącej wody (250 ml), dokładnie rozpuszczamy a następnie studzimy. Do wystudzonej galaretki dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy masę serową oraz mus truskawkowy, wszystko miksujemy na jednolitą masę na małych obrotach miksera, wmieszać pokrojone truskawki jeśli ich używamy. Wylewamy na spód z ciastek i wyrównujemy powierzchnię.Jeśli chcemy możemy udekorować truskawkami wierzch ciasta w dowolny sposób.
Wstawiamy do lodówki do stężenia (około 2 - 3 godziny). Deser trzymamy w lodówce bez przykrycia.
Smacznego!
dziś będzie bardzo słodko i truskawkowo-deserowo.
Składniki spodu:
(1 opakowanie) kruchych ciastek maślanych, deserowych albo zbożowych (ja użyłam owsianych z sezamem z Lidla)
60 g roztopionego masła
Składniki masy
500 g mascarpone
1/2 szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
1 galaretka truskawkowa ugotowana w 250 ml wody z + 1 czubata łyżka żelatyny
300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) zmiksowanych + opcjonalnie 100 g świeżych truskawek, pokrojonych
300 ml zimnej śmietany kremówki 30%
Przygotowanie:
Dno tortownicy o średnicy około 26 cm wykładamy dokładnie pokruszonymi (rozdrobnionymi) ciastkami wymieszanymi z roztopionym masłem, uklepujemy spód i wstawiamy tortownicę do lodówki.
Mascarpone wkładamy do miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy i chwilkę miksujemy.
Galaretkę razem z żelatyną wsypujemy do wrzącej wody (250 ml), dokładnie rozpuszczamy a następnie studzimy. Do wystudzonej galaretki dodajemy zmiksowane truskawki i mieszamy.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy masę serową oraz mus truskawkowy, wszystko miksujemy na jednolitą masę na małych obrotach miksera, wmieszać pokrojone truskawki jeśli ich używamy. Wylewamy na spód z ciastek i wyrównujemy powierzchnię.Jeśli chcemy możemy udekorować truskawkami wierzch ciasta w dowolny sposób.
Wstawiamy do lodówki do stężenia (około 2 - 3 godziny). Deser trzymamy w lodówce bez przykrycia.
Smacznego!
bardzo smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBoski :)
OdpowiedzUsuń