wtorek, 25 lutego 2014

Chleb zapiekany z serem mozzarella/camembert z salsą pomidorową


Bardzo szybka przekąska,dziś u Nas na kolację.

Składniki:
6 kromek chleba np. dworskiego podłużnego
mozzarella/camembert
masło lub oliwa z oliwek

Salsa pomidorowa
Pół puszki  pomidorów np. Pelatti
jeden świeży pomidor
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
cukier
bazylia*


Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
Chleb dzielimy i kroimy na 3 części, następnie kroimy wzłuż. Tak powstałe kromki smarujemy masłem lub skrapiamy oliwą z oliwek (wg. uznania). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i podpiekamy ok 2-3 min. Po tym czasie wkładamy na pieczywo mozzarellę i camembert. W tym czasie przygotowujemy salsę. Pomidora świeżego parzymy przed pokrojeniem i obieramy ze skórki, kroimy też pomidory z puszki.,dodajemy czosnek zmiażdżony w prasce oraz szczyptę soli, pieprzu i ok pół łyżeczki cukru (wg. uznania).Do salsy możemy dodać poszarpaną bazylię, albo tak jak w tej wersji jest ona dodana w końcowym etapie.
Gdy widzimy że ser się rozpuścił wyjmujemy z piekarnika chlebek, przekładamy salsę na pieczywo i pospujemy bazylią.
Smaczne i szybkie, a do tego zdrowe bo ze sporą ilością czosnku :)
Przepis ten oczywiście można modyfikować wg.uznania i zachęcam do eksperymentów.






1 komentarz:

  1. Ale smakowitości, na pewno wypróbuję na sobotnie śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń