niedziela, 23 lutego 2014

Tarta francuska z pomidorami, mozzarellą i rukolą.

tarta wegetariańska, rukola, mozzarella


Składniki, 3 porcje:

 ciasto francuskiego (1 opakowanie )
 200 g sera pleśniowego Camembert
 mozzarella (jedna kulka)
 4 pomidory
1 łyżeczka suszonego oregano
 50 g rukoli
 oliwa extra vergine, sól i świeżo zmielony czarny pieprz

ala pesto z suszonych pomidorów:

100 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
 4 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
1/2 łyżki oliwy extra vergine
 1 świeży pomidor, obrany ze skóry, bez nasion i soku - sam miąższ
30 g sera Parmezan
 1/2 szklanki listków bazylii
 sól i świeżo zmielony czarny pieprz



Przygotowanie:

   Przygotować ala pesto z suszonych pomidorów: wszystkie składniki umieścić w pojemniku blendera lub melaksera i zmiksować na drobnoziarniste pesto. Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Na dużej blaszce ułożyć zamrożone płaty ciasta francuskiego jeden obok drugiego. Gdy po kilku minutach ciasto nieco zmięknie zagiąć brzegi ciasta na około pół centymetra i docisnąć ostrzami widelca. Można też zrobić pare dziurek widelcem w cieście wtedy ciasto się tak nie podniesie.
   Na ciasto położyć drugą nieco mniejszą blaszkę (zwykłą, np. na ciasto), tak aby przykryła prawie całe ciasto albo małe talerzyki deserowe ( u mnie siępomysł sprawdził) - zagięte boki mają pozostać na zewnątrz (dzięki temu uzyskamy efekt wyższego brzegu tarty). 
   Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut. W międzyczasie pokroić pomidory i sery na plasterki, cebulę posiekać w drobną kosteczkę.
   Zdjąć talerzyki i piec dalej samo ciasto przez około 8 minut aż będzie ładnie zrumienione. W trakcie pieczenia dwukrotnie otworzyć piekarnik i uklepać ciasto w kilku miejscach gdyby za bardzo się podnosiło.
   Wyjąć upieczone ciasto (piekarnika nie wyłączać) i rozsmarować na nim pesto, ułożyć plasterki sera Camembert, przykryć plasterkami mozzarelli, oprószyć solą i pieprzem. Na wierzch rozłożyć plasterki pomidorów, posypać suszonym oregano, solą, pieprzem, skropić oliwą extra vergine.
   Wstawić z powrotem do piekarnika (do środkowej części) i piec przez około 7 minut aż ser się roztopi. Posypać rukolą. 
Szybko i smacznie.

Polecam


Orginał przepisu na: www.kwestiasmaku.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz