niedziela, 23 lutego 2014

Migdałowy król serników

Moi Drodzy,
chciałabym Wam przedstawić wg.mnie niekwestionowanego króla serników.
Oto i on w pełnej krasie:

sernik z ricotty i mascarpone
...bo król jest tylko jeden!

Składniki:
200 g gotowych ciasteczek, mogą być np.zbożowe albo maślane
50g rozpuszczonego masła
1 opakowanie cukru waniliowego i kropelka aromatu waniliowego
125 g cukru, można zamiennie użyć brązowy
250g serka mascarpone
500g serka ricotta lub typu włoskiego w kulce
100g zmielonych migdałów
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 duże jajka 
skórka starta z jednej cytryny
garść płatków migdałowych


Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ciasteczka kruszymy np. w blederze, można oczywiście też rozkruszyć je rękami, wlewamy do nich rozpuszczone masło.
Wyłożyć otrzymaną masą spód ok 20 cm form, wyrównujemy powierzechnię łyżką.
Wkładamy formę do zamrażalki na max.10 min, można też w lodówce na 15 min.
Do dużego naczynia przekładamy mascarpone,ricottę,migdały, mąkę, jajka, cukier, olejek waniliowy i skórkę z cytryny.Miksujemy chwilę do połączenia się składników.
Wylewamy na przygotowany spód masę i posypujemy ją płatkami migdałowymi.
Ustawiamy na balsze do pieczenia i pieczemy ok 45 min do zarumienienia.
Piekarnik otwieramy stopniowo i studzimy przy otwartch drzwiczkach. Po przestygnięciu schładzamy przez kolejną godzinę w lodówce. 
Życzę Smacznego!

Przepis oryginał: www.kwestiasmaku.pl

3 komentarze:

  1. Ciasteczka muszą być koniecznie z dziurką, skoro już na wstępie je kruszymy? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie muszą być koniecznie z dziurką ale ja np używam czasami z dziurką maślanych a czasami zbożowe np. Złotokłose firmy San

    OdpowiedzUsuń
  3. hej dziś upiekłam Twój serniczek, wyszedł boski:-)

    OdpowiedzUsuń