niedziela, 23 lutego 2014

Muffinki kakaowe z budyniem

Babeczki kakaowe z budyniem


Potrzebujemy (na ok. 20 babeczek):
2 szklanki mąki,4 łyżki kakao
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 szklanka mleka
pół kostki roztopionego masła lub margaryny no i oczywiście budyń (ja zrobiłam ze waniliowym)

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i mieszamy.
Natomiast budyń robimy tak jak zwykle (tak jak na opakowaniu), tyle że zamiast pół litra mleka dajemy mniej - ok. 400 ml, żeby masa była gęstsza.



Do foremki wlewamy do połowy ciasto, dajemy od serca dużą łyżeczkę budyniu i przykrywamy kolejną warstwą ciasta aż do pełna, żeby pięknie wyrosły
Wkładamy to do pieca rozgrzanego do 180-200 stopni na 20 minut i mamy gotowe babeczki  można je udekorować owocami, polewą, lukrem, można oprócz budyniu do środka włożyć kostkę czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz