niedziela, 23 lutego 2014

Paprykowy zawrót głowy

papryka faszerowana mozzarellą



Składniki:
papryki czerwone (4-6 szt)
opakowanie soczewicy (200 g)
ryż biały (100 g)
2 kulki mozarelli
2 pomidory
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
1 kostka bulionu warzywnego
przyprawy mielone: tymianek i słodka papryka. Pieprz i sól.
Oliwa do smażenia
Do przygotowania będzie Nam potrzebne większe naczynie żaroodporne z przykrywką.
Można dodatkowo posypać pietruszką wierzch papryk.



Wykonanie:
Ryż i soczewicę podgotowujemy wg instrukcji, jednak skracamy czas tak gdzieś o 2 minuty i odcedzamy.
Pomidory sparzamy, obieramy skórkę, kroimy w kostkę.
1 kulkę mozarelli rwiemy na drobne części,drugą kroimy w plastry.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, lekko ma się zeszklić,a do niej dodajemy posiekany dość drobno czosnek.Dodajemy do cebuli i czosnku odcedzony ryż i soczewicę, chwilę smażymy.
Następnie dodajemy pomidory i mozzarellę tę którą wcześniej rwaliśmy, mieszamy z resztą składników.
Doprawiamy całość ziołami np.tymiankiem, można też dodać szczyptę ziół prowansalskich,solimy, dodajemy paprykę słodką i sól do smaku.

Teraz przygotuj papryki: odkrój górną część (ma powstać taki 'kapelusz' do przykrycia faszerowanych papryk),
pozbądź się pestek. Napełnij papryki farszem, posyp pietruszką, przykryj plastrem mozarelli i w naczyniu żaroodpornym piecz jakieś 30-35 minut w temperaturze 200 stopni.

Przepis oryginał: http://www.inspiracje.pun.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz