środa, 26 lutego 2014

Pączki z pieca

      Dziś otwierając jedną ze stron internetowych na pierwszym planie pojawiła się informacja że jutro mamy Tłusty Czwartek czyli dzięń pączków, racuchów, chrustów i wszystkich słodkich wypieków których smak pamiętamy od lat.
Dzisiejsza moja propozycja to pączki pieczone w piekarniku.



Składniki na ok 12 szt
2 łyżeczki drożdży instant
60 ml ciepłej wody
300 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
175 ml (3/4 szklanki) mleka ciepłego
1 jajko
cukier puder


      Najpierw w małej misce rozrabiamy drożdże w wodzie z dodatkiem cukru i odstawiamy na ok. 5 min.
Do dużej miski dodajemy pozostałe składniki takie jak mąkę, sól, dodajemy rozpuszczone masło, jajko oraz mleko.Za pomocą łyżki łączymy wszystkie składniki mieszając któtką chwilę. Miskę szczelnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę wtedy ciasto podwoi swoją obiętość.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Blat opruszamy mąką i przekładamy na niego ciasto ręką lub łyżką.(oprusz rękę mąką, wtedy ciasto nie będzie przywierać) . Lekko rozklepujemy ciasto na grubość 2 cm. Kubek obtocz w mące i wytnij tak wiele pączków, jak to tylko możliwe. Za pomocą łopatki przełóż je na pierwszą blachę. Pozostałe ciasto otrzep delikatnie z nadmiaru mąki, lekko zagnieć (bardzo krótko, tylko by się ponownie połączyło) i znów rozklep na grubość 2 cm, wytnij pączki, przełóż na drugą blachę.
Jeśli nie posiadamy drugiej blachy ciasto dzielimy na pół i jedną część zostawiamy w misce i przygotowujemy pączki po upieczeniu pierwszych.
Pączki odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 min, a następnie pieczemy ok 10 min na środkowym poziomie piekarnika na złoty kolor.
Wyjmujemy zrumienione pączki i studzimy.

Ja dzisiaj niestety nie miałam wiele cierpliwości i dlatego moje pączki wyglądają bardziej jak racuchy ale są naprawdę smaczne.

Myślę że warto wypróbować.
Ja po dzisiejszej pierwszej lekcji z ciastem drożdżowym jestem przekonana że napewno wrócę do tego przepisu, jeszcze go udoskonalę i pochwalę się wkrótce bardziej krągłymi kształtami :)

PS.Ciasto drożdżowe potrzebuje dużo cierpliwości i jeśli chcecie aby wyrosły Wam piękne pękate pączusie wytrwajcie w oczekiwaniu aż ciasto w ostatniej fazie przed włożeniem do piekarnika podrośnie.
Smacznego życzy Malinowa kuchnia!

1 komentarz: