niedziela, 16 marca 2014

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Dzisiaj niedziela upłynęła pod znakiem chmur i deszczu więc tak na przekór pogodzie chciałabym Wam przedstawić makaron ze słonecznym kurczakiem i szpinakiem.
Złoty słoneczny kolor prosto z Indii.

Składniki na 2 porcje:

150 g makaronu rurki
50 g szpinaku np.baby
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
1 pojedyncza pierś kurczaka, pokrojona w kosteczkę
2 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżeczki tymianku
pół łyżeczki słodkiej papryki
1,5 łyżeczki kurkumy
1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18 % lub 12%
* żółty ser wg. uznania który możemy dodać na końcu posypując makaron albo dodając pod koniec

Dodatki: oliwa z oliwek extra virgin, sól, świeżo zmielony czarny pieprz


szpinak i kurczak

 Przygotowanie:
Makaron wrzucamy na gotującą się wodę, solimy i gotujemy al dente.
Kurczaka kroimy w kosteczkę, posypujemy kurkumą,papryką i solą.Skrapiamy lekko oliwą i odstawiamy aby nabrało aromatu.
W międzyczasie na patelnię wkładamy pokrojony szpinak, podlewamy 2 - 3 łyżkami wody i mieszamy gotując aż zwiędnie przez około 2 minuty. Odsączamy na sitku i odkładamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy kurczaka na dużym ogniu, przez około 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Pod koniec smażenia dodać czosnek i lekko zrumieniamy. Zmniejszamy ogień do minimum, wkładamy szpinak aby się podgrzał, tymianek, wlewamy śmietankę i ser*.Mieszamy i podgrzewamy nie zagotowując, doprawiamy solą oraz pieprzem.
Makaron odcedzamy, wkładamy z powrotem do garnka, mieszamy z oliwą z oliwek extra virgin, dodajemy sos z kurczakiem i szpinakiem, mieszamy i wykładamy na talerze.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Ale pychota, ze szpinakiem uwielbiam, w Lidlu kupiłam fajny makaron szpinakowy, też będzie pasował :)

    OdpowiedzUsuń