niedziela, 9 marca 2014

Zupa z ciecierzycy

Włoska zupa z ciecierzycy


Jako że zostało Nam ciecierzycy z paczki którą użyliśmy do przygotowania kotlecików można ugotować bardzo smaczną zupę z ciecierzycy z kluskami.


Składniki na 4 porcie:


3 ząbki czosnku

1 łyżka suszonego rozmarynu*
 1 puszki pomidorów
4 łyżki oliwy z oliwek
2 - 3 szklanki bulionu
1 puszka ciecierzycy lub ok 200 g do gotowania*
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
ugotowany makaron


* suszony rozmaryn zaparzamy w szklance gotowanej wody pod przykryciem, odcedzamy przez sitko i powstałą aromatyzowaną wodę dodajemy do zupy

** Surową ciecierzycę należy wcześniej moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin, odcedzić, opłukać, zalać świeżą wodą i wtedy ugotować do miękkości.


Wykonanie:


Czosnek drobno siekamy, lekko podsmażamy w rondelku na odrobinie oliwy, dodajemy pomidory i oliwę. Gotuję przez 10-15 minut. Dodajemy bulion i odcedzoną ciecierzycę. Zupę gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiam solą i pierzem na koniec dodając wywar z rozmarynu i posiekaną pietruszkę . Podaję gorącą, z ugotowanym makaronem takim jak lubimy. My lubimy ze świderkami tricolore albo z długim makaronem.

Smacznego!




Inspiracja www.kwestiasmaku.pl 

1 komentarz: