poniedziałek, 10 marca 2014

Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwkowym z amaretto

To jest jedno z lepszych mięsnych przepisów jakie warto wypróbować w domu.
Może to być pomysł na uroczysty rodzinny obiad lub szybką obiadokolację.
Dobrze skomponowane składniki tworzą harmonijny zestaw smaków którymi będziecie się mogli rozkoszować.
Polędwiczki można podawać z makaronem, zapiekanymi ziemniaczkami lub klasycznie do ziemniaków, jak Wam najbardziej odpowiada.
śliwki z amaretto


Do przygotowania 6-7 porcji będziemy potrzebować takie składniki takie jak:

12-14 suszonych śliwek bez pestek
5 łyżek likieru amaretto*
6 łyżek wody
500 g polędwiczki wieprzowej
3 łyżki masła
1 łyżka oleju roślinnego, np. słonecznikowego
60 ml śmietanki kremówki
5 łyżek posiekanego koperku
sól i pieprz
*możecie amaretto zamienić na brendy lub whisky wtedy smak będzie bardziej korzenny



Przygotowanie:
Do rondelka wkładamy śliwki, wlewamy likier i wodę, gotujemy pod przykryciem przez 8 minut, od czasu do czasu potrząsając rondlem.
Mięso kroimy na 2 cm kawałki, oprószamy solą oraz pieprzem. Na patelni roztapiamy masło z olejem, dodajemy mięso i smażymy z każdej strony, aż będzie miękkie i delikatnie zrumienione.
Do mięsa dodajemy śliwki wraz z syropem**, zagotowujemy a następnie wlewamy śmietankę.Mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 2 - 3 minuty, następnie zdejmujemy pokrywę, mięso mieszamy z koperkiem i gotujemy jeszcze przez chwilę aż sos zgęstnieje. Doprawiamy ewentualnie solą oraz pieprzem. Podajemy z gotowanymi warzywami, zapiekanymi ziemniaczkami lub makaronem. Danie możemy przygotować wcześniej, podgrzewając przed samym podaniem.
** Warto kontrolować ilość sosu na patelni żeby nam się nie przypaliło,warto też od czasu do czasu mieszać sos podczas połączenia się sosu ze śmietaną.


Inspiracja z www.kwestiasmaku.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz