Piątek, jutro piątek tygodnia koniec weekendu początek a do tego piątek dla wielu osób to dzień postu, a więc dziś propozycja szybka, prosta i bardzo zdrowa, dużo białka i kwasów Omega 3.
Składniki:
1 wędzona makrela*
3 jajka ugotowane na twardo
2-3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy delikatesowej
pieprz do smaku
pietruszka lub szczypiorek do posypania
**2 ogórki kiszone lub konserwowe
Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy ości, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem.
Jajka kroimy w drobną kostkę.Jeśli chcemy dodać ogórki kroimy je także w drobną kostkę i dodajemy do ryby. Na końcu dodajemy majonez i musztardę, mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą (z tym trzeba uważać, bo zarówno ryba jak i ogórki są słone).
* zamiast makreli możemy dodać wędzonego dorsza lub pstrąga
Składniki:
1 wędzona makrela*
3 jajka ugotowane na twardo
2-3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy delikatesowej
pieprz do smaku
pietruszka lub szczypiorek do posypania
**2 ogórki kiszone lub konserwowe
Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy ości, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem.
Jajka kroimy w drobną kostkę.Jeśli chcemy dodać ogórki kroimy je także w drobną kostkę i dodajemy do ryby. Na końcu dodajemy majonez i musztardę, mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą (z tym trzeba uważać, bo zarówno ryba jak i ogórki są słone).
* zamiast makreli możemy dodać wędzonego dorsza lub pstrąga
Z jajkiem takiej pasty nie jadłam, ale z twarogiem owszem. Też polecam.
OdpowiedzUsuńNatuś-77
Jest super,też tak robię-pozdrawiam :) :D
OdpowiedzUsuń