czwartek, 20 marca 2014

Pasta z makreli wędzonej

Piątek, jutro piątek tygodnia koniec weekendu początek a do tego piątek dla wielu osób to dzień postu, a więc dziś propozycja szybka, prosta i bardzo zdrowa, dużo białka i kwasów Omega 3.

pasta z rybą


Składniki:

1 wędzona makrela*
3 jajka ugotowane na twardo
2-3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy delikatesowej
pieprz do smaku
pietruszka lub szczypiorek do posypania
**2 ogórki kiszone lub konserwowe

Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy ości, przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem.
Jajka kroimy w drobną kostkę.Jeśli chcemy dodać ogórki kroimy je także w drobną kostkę i dodajemy do ryby. Na końcu dodajemy majonez i musztardę, mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą (z tym trzeba uważać, bo zarówno ryba jak i ogórki są słone).

* zamiast makreli możemy dodać wędzonego dorsza lub pstrąga


2 komentarze:

  1. Z jajkiem takiej pasty nie jadłam, ale z twarogiem owszem. Też polecam.
    Natuś-77

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest super,też tak robię-pozdrawiam :) :D

    OdpowiedzUsuń