niedziela, 9 marca 2014

Placuszki z bananami i mascarpone

Weekendowo w Malinowej kuchni nie może zabraknąć deseru.
Słodką propozycją są placuszki z bananami i mascarpone
Placki z mascarpone
Dodaj napis

Składniki na około 18 placuszków:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
250 g serka mascarpone
2 duże jajka
 2 łyżki oleju + dodatkowy tłuszcz do smażenia
około 1/4 szklanki mleka
2 banany
Przygotowanie:
W większej misce mieszamy przesianą mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce miksujemy serek z jajkami i 2 łyżkami oleju. Miksujemy z suchymi składnikami dodając mleko tak aby uzyskać dość gęstą masę.


Następnie rozgrzewamy patelnię, natłuszczamy ją (jeśli jest taka konieczność można też smażyć beztłuszczowo). Nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, rozsmarowujemy je na bardziej płaski placek i na umiarkowanym lub średnim ogniu smażymy do czasu aż placki urosną i będą ładnie zrumienione.
W międzyczasie gdy placki trochę podrosną (mniej więcej w połowie smażenia) wciskamy w każdego placka po 4 plasterki banana. Przewracamy placki na drugą stronę i smażymy do zrumienienia, tak jak z pierwszej strony lub trochę krócej.
Na koniec układamy je na ręcznikach papierowych lub bezpośrednio na talerzach.

1 komentarz:

  1. Jutro je robię dla dzieci nie mogę się doczekać kiedy je usmażeniu.

    OdpowiedzUsuń