niedziela, 9 marca 2014

Kotlety z buraków i ciecierzycy

Dziś obudziło mnie piękne słoneczko i jakoś tak natchnęło mnie na coś zdrowego i smacznego. Myśląc o niedzielnym i zdrowym obiedzie dziś chciałabym Wam przedstawić przepis który znalazłam u pewnej mamy która gotuje baardzo,bardzo zdrowo i dziś chciałabym się tym przepisem z Wami podzielić. 


Będziemy potrzebować takie o to składniki:


200 g ciecierzycy (ok. 400 g ugotowanej)

buraki 3 szt (ok 300 g) 
2 łyżki oliwy
1/2 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego+ 2 łyżki gorącej wody
1 łyżka świeżego tymianku*
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
słonecznik łuskany do panierowania

Przygotowanie:

Ciecierzycę najlepiej przygotować dzień wcześniej zalewając ją na noc wodą aby zmiękła.Następnego dnia odlewamy wodę w której się moczyła soczewica i nalewamy nową i gotujemy ok 30 min, solimy pod koniec gotowania.

Buraki myjemy,osuszamy i owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. godziny.

Można też buraki ugotować w skórce jeśli nie chcemu piec.Studzimy i obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Następnie rozgrzewamy oliwę i na niej szklimy drobno pokrojoną cebulę i drobno pokrojony czosnek. 
Między czasie zalewamy gorącą wodą siemie lniane, dokładnie mieszamy aby otrzymać konsystencję papki.Ugotowaną ciecierzycę blendujemy.
Dodajemy starte buraki,Podsmażone warzywa i tymianek.Mieszamy w celu połączenia się składników.
Dodajemy siemię lniane,solimy i pieprzymy do smaku.
Formujemy kotleciki i panierujemy w słoneczniku a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  na blaszkę wyłożonego papierem do pieczenia.
Podpiekamy kotlety ok 20 min.
Możemy ominąć etap pieczenia jeśli nie chcemy dłużej czekać, gdyż nasze kotleciki nadają się do spożycia tuż po obtoczeniu w słoneczniku.


Inspiracja: http://www.mamaalergikagotuje.pl/


2 komentarze: