W Malinowej kuchni nie może też zabraknąć makaronowych dań,dziś makaron ze szpinakiem w dwóch odsłonach z długim makaronem i ze świderkami :)
Składniki:
150 g makaronu
2 garście świeżego szpinaku, umytego i dokładnie osuszonego, może być baby
6 kawałków suszonych pomidorów w oleju
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz, zioła prowansalskie lub kuchni włoskiej
opakowanie sera feta
tarty parmezan
kilka listków bazylii
Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, wykładamy grubo pokrojony szpinak i chwilę podsmażamy mieszając. Jak tylko liście zwiędną doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie odsączamy i zdejmujemy z patelni.
Na umytą i suchą patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i zrumieniamy pokrojony w plasterki czosnek, solimy. Obok na patelni podgrzewamy suszone pomidory, wlewamy 4 łyżki ziołowego oleju z pomidorów i odstawiamy z ognia.
Między czasie gotujemy makaron al dente.
Do dużej patelni wlewamy 1 łyżkę oliwy i wkładamy ugotowany makaron, podsmażamy na dużym ogniu, pod koniec dodając zioła. Dodajemy szpinak, suszone pomidory i czosnek, mieszamy i chwilę podgrzewamy. Posypujemy parmezanem i serem feta. Możemy polać dodatkowo oliwą z oliwek, posypać pieprzem, ewentualnie doprawić solą i na koniec dodać listki bazylii.
Gorąco polecam!
Składniki:
150 g makaronu
2 garście świeżego szpinaku, umytego i dokładnie osuszonego, może być baby
6 kawałków suszonych pomidorów w oleju
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz, zioła prowansalskie lub kuchni włoskiej
opakowanie sera feta
tarty parmezan
kilka listków bazylii
Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, wykładamy grubo pokrojony szpinak i chwilę podsmażamy mieszając. Jak tylko liście zwiędną doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie odsączamy i zdejmujemy z patelni.
Na umytą i suchą patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i zrumieniamy pokrojony w plasterki czosnek, solimy. Obok na patelni podgrzewamy suszone pomidory, wlewamy 4 łyżki ziołowego oleju z pomidorów i odstawiamy z ognia.
Między czasie gotujemy makaron al dente.
Do dużej patelni wlewamy 1 łyżkę oliwy i wkładamy ugotowany makaron, podsmażamy na dużym ogniu, pod koniec dodając zioła. Dodajemy szpinak, suszone pomidory i czosnek, mieszamy i chwilę podgrzewamy. Posypujemy parmezanem i serem feta. Możemy polać dodatkowo oliwą z oliwek, posypać pieprzem, ewentualnie doprawić solą i na koniec dodać listki bazylii.
Gorąco polecam!
mniam :)
OdpowiedzUsuńjadłabym :)
OdpowiedzUsuń