czwartek, 27 lutego 2014

Bananowiec


Dzisiejszy przepis polecam wszystkim do kawy, a także na weekendowe spotkanie ze znajomymi.


ciasto z bananami

Składniki na ciasto:

2 jajka
200g cukru (brązowego lub białego)
400g bananów*+ do dekoracji 1szt
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
130 ml oleju rożlinnego
240g mąki
*średni banan waży 120g

Masa lukrowa:

30g miękkiego masła
225g cukru pudru (szklanka)
100g serka kremowego śmietankowego np. Turek
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni. Przygotowujemy formę o średnicy 20 cm i smarujemy masłem.Ubijamy jajka z cukrem na puszystą pianę.Dodajemy rozgniecionego widelcem banana, następnie sodę, sól oraz olej i dalej miksujemy na małych obrotach miksera, aż składniki się połączą. Przesiewamy mąkę do masy, zwiększyć możemy obroty miksera i chwilę miksujemy, aż składniki się połączą. Ciasto mieszamy z posiekanym bananem i przekładamy do formy.
Czas pieczenia to ok 1,5h lub dłużej.
Sprawdzić należy patyczkiem podczas pieczenia czy siasto w środku jest suche. Po upieczeniu studzimy.
Podczas studzenia możemy przygotować lukier ucierając masło z cukrem pudrem na puszysty krem, dodając w międzyczasie sok z cytryny. Na koniec dodajemy serek.
Smarujemy ciasto Naszym lukrem i dekorujemy bananami*

*banany przed położeniem na ciasto należy skropić sokiem z cytryny aby nie zczerniały*

1 komentarz:

  1. bardzo puszyste smaczne ciasto :) piekłam troszkę krócej ok 1h15 min. polecam :)

    OdpowiedzUsuń