Sernik ten robiłam tego lata ze świeżych jagód ale z mrożonych wyjdzie tak samo smaczny.
Na początek przygotowujemy wszystkie składniki,wyjmujemy z lodówki i ocieplamy w temperaturze pokojowej.
Jagodowy mix
300 g jagód świeżych lub mrożonych
60 g cukru.
Do masy serowej potrzebujemy:
1 kg sera twarogowego 3 razy mielonego lub (np. ser President waniliowy)
1 szklanka drobnego cukru
3 łyżki budyniu waniliowego/śmietankowego
5 jajek
1/2 szlanki śmietany kremówki 30%/36%
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1 torebka cukru waniliowego
Tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy maksymalnie 23 cm, smarujemy masłem boki, dno wykładamy papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz.
Przygotowujemy masę jagodową, później masę serową.Jagody zgniatamy łyżkąlub miksujemy (mrożone jagody rozmrażamy przed rozgniataniem.Przecieramy następnie przez sitko o małych oczkach (można użyć np. durszlak), resztki skórek wyrzucamy. Zebraną w naczyniu pulpę gotujemy z dodatkiem cukru, odparowujemy wodę aż do momentu kiedy jagody zgęstnieją, ok 15min. Masa powinna mieć konsystencję kiesielu, studzimy.
Piekarnik nagrzewamy do 175stopni i pieczemy ciasto w środkowej części piekarnika.
Do misy miksera przekładamy ser,mąkę i cukier.Zaczynamy mieszać na najmniejszych obrotach i zwiększamy max. do średnich obrotów, do momentu aż masa będzie jednolita (ok.3 min). W trakcie łyżką zbieramy masę z boków w razie potrzeby.
Następnie dodajemy po jednym jajku,miksując na średnich obrotach.
Dodajemy śmietankę, wanilię i miksujemy w celu połączenia się składników.
Masę serową wylewamy do przygotowanej formy,zachowując odstępy, na wierzch wykładamy po jednej pełnej łyżce masy jagodowej. Za pomocą łyżki rozprowadzamy jagody tworząc łezki.
Pieczemy przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 1,5h do czasu aż nasz sernik się zetnie i zarumieni.
Sernik studzimy powoli, a po wystudzeniu możemy włożyć go do lodówki na noc wtedy będzie przyjemnie chłodny, jak deser lodowy.
Smacznego!
Oryginał na www.kwestiasmaku.pl
Ale smakowicie to wygląda. Zjadłabym takie ciast raz, dwa !
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie, obiecuję, że spróbuję zrobić to ciasto jak tylko znajdę czas:)
OdpowiedzUsuńZrobie go jak tylko jagodki beda pychaaaa Paula
OdpowiedzUsuń